En VPN-tjänst är behjälplig i många situationer. VPN-tjänsterna klarar bland annat av att låsa upp regionsblockerade tv-plattformar, och de döljer även din IP-adress på ett effektivt sätt, vilket innebär att du blir anonym på nätet. På VPNBasen kan du jämföra samtliga VPN-tjänster, och alla attribut, på ett enkelt sätt.
VPN för spel
Användningsområdena är många, men kan en VPN verkligen vara bra för gamers? I den här artikeln undersöker vi den här frågan, och i de underrubriker som återfinns nedan sammanställs slutsatserna.
Påstående: En VPN-tjänst kan sänka pingvärdet
Förstapersonsskjutare med multiplayer-funktionalitet likt PUBG, Dota 2 och Counterstrike, kräver alla att ”lagget”, eller ping-värdet, är synnerligen lågt. Ett lågt ping-värde innebär att fördröjningarna är minimala, medan ett högt ping-värde leder till hackande bildfrekvenser och frysningar.
Många VPN-företag menar att gamers kan sänka sitt ping-värde genom att koppla upp sig mot en VPN-server som befinner sig närmare spelservern.
Svar: Kan en VPN-tjänst sänka latensnivån?
Ibland. Somliga VPN-företag, med synnerligen starka VPN-servrar, klarar av att sänka spelarnas pingvärden. Om du nyttjar en VPN för att sänka latensen, välj gärna ett prestandasnålt VPN-protokoll, likt WireGuard eller PPTP.
Påstående: Man kan låsa upp spel från andra regioner
Spelföretag kan välja att låsa utvalda spel till specifika regioner, på grund av exempelvis politiska konflikter och/eller censurregler. Med en VPN-uppkoppling i ryggen kan du koppla upp dig mot en VPN-server som tillhör ett land där spelet tillåts.
Svar: Kan man låsa upp regionslåsta spel?
Ja, det går mycket bra, men det är samtidigt ovanligt att ett spelbolag geoblockerar en specifik speltitel. Blizzard tvingas förvisso att blockera sina spel för iranska invånare, då USA infört sanktioner mot Iran. Men då spelföretagen vill tjäna så mycket pengar som möjligt väljer de alltsomoftast att göra sina spel tillgängliga överallt, så detta är lite av en icke-fråga. Nästan samtliga av de spel som släpps år 2020 utges på en och samma gång, för att nämna ett exempel.
Påstående: DDoS-attacker kan förhindras
Då e-sport förvandlats till en miljardindustri, och många dåliga förlorare existerar, är DDoS-attackerna mer vanligt förekommande än någonsin tidigare. Mer specifikt väljer de oärliga spelarna att överbelasta offrets internetuppkoppling, för att densamma ska förlora, dvs. kastas ut från spelsessionen.
Svar: Är en VPN-uppkoppling behjälplig mot DDoS-attacker?
Ja, det stämmer. Då VPN-tjänsterna döljer ditt riktiga IP-nummer kan de oärliga spelarna inte längre utsätta dig för DDoS-attacker. Denna funktionalitet är uppskattad, och fungerar synnerligen väl.
Påstående: Man kan spela spel innan de släpps
Tidsskillnader gör att spelare i somliga regioner får ta de av spelet direkt, medan spelare i andra regioner tvingas vänta. För att nämna ett exempel kan svenska gamers koppla upp sig mot en VPN-server i USA, och köpa samt spela ett specifikt spel innan det släppts på den svenska marknaden.
Svar: Kan man låsa upp ej släppta spel i förtid?
Ja, det går finfint. Men då du som mest kan nyttja tidsskillnaden för att vinna några timmars speltid är denna manöver knappast värt besväret.
Slutsats: Bör man skaffa en VPN i gamingsyfte?
Ja. Om du lider av ett högt pingvärde när du spelar, eller ofta faller offer för DDoS-attacker, kan det vara en bra idé att skaffa en VPN. Och tänk gärna på att nyttja pengarna tillbaka-garantin om du skulle vara missnöjd. Nästan alla VPN-företag erbjuder pengarna tillbaka-garantier som sträcker sig över minst 30 dagar.