Del 1: Hitta en arkitekt och byggare
1. Designa din egen planlösning
Om du vill ha kreativ kontroll över alla delar av ditt hus är det möjligt att designa en planlösning med liten eller ingen erfarenhet. Det finns olika resurser online som du kan använda för att ta fram dina egna ritningar och planlösningar. Du måste däremot självständigt undersöka många aspekter av bygget som din arkitekt eller byggare normalt skulle ta hand om, inklusive:
- Analysera formen och lutningen på markområdet för att bestämma en specifik byggplats.
- Bestämma regleringsregler för din byggplats.
2. Kontakta en ansedd arkitekt
Om du väljer att inte utforma dina egna planlösningar måste du hitta någon att designa ditt hus. En arkitekt kommer att koppla samma din egen vision om husets utforming, dina egna designpreferenser samt sina egna idéer i sin slutliga design.Att arbeta med en arkitekt ska vara mer som samarbete än att överlämna kontroll över ditt husdjursprojekt.
- Arkitektavgifter för att utarbeta planlösningarligger på vanligtvis på cirka 40 000 kr till 100 000 kr.
- Använd svenska arkitekt.se för att söka efter aritektkontor i Sverige.
Ta in offerter från entreprenörer
Arkitekten kommer att ta fram ritningar och planlösning, men du måste hitta någon som faktiskt kan bygga huset. Hämta in offerter från minst 3 entreprenörer.
- I många fall arbetar arkitekter nära med utvalda aktörer. Din arkitekt kanske redan har en (eller flera) byggare som de kan rekommendera med dig.
- Om de inte har fasta partners, be din arkitekt om en rekommendation. Detta sparar dig besväret med att behöva hitta en byggare på egen hand.
Del 2: Designa ditt hus
1.Bestäm platsen för ditt hus
Det kan vara så att du redan äger en avstyckad tomt eller en bit mark på landsbygden som du planerar att bygga ditt hus på. Platsen för ditt hus kommer faktiskt att ha en betydande inverkan på designen. Arbeta med en arkitekt – eller anpassa din egen planlösning – för att ta hänsyn till:
- Hur du placerar huset för den bästa utsikten från ditt sovrum, vardagsrum och veranda.
- Var du ska placera huset så att det inte kommer att bli skuggat från exempelvis berg eller träd i närheten.
- Hur du maximerar ljusinsläpp och möjliggör för t.ex. solceller på taket.
2. Sätt en budget med din arkitekt
Kommunicera dina ekonomiska mål till din arkitekt och be om deras hjälp för att upprätta en budget för varje fas som ingår när ni planerar och bygger huset. Arkitekten kan ge dig råd om vilka byggnadsmaterial och husstilar som bäst passar dina arkitektoniska och ekonomiska mål.
- Till exempel är stenhus visuellt imponerande, men kan kosta 50% mer än vanliga hus.
- Tänk också på att flervåningshus vanligtvis kostar mindre att bygga än hus med en våning. Men om du planerar att bo i detta hus till du blir gammalt är envåningshus att föredra.
3. Tillgodose behoven hos alla familjemedlemmar
Tänk på hur många ni är som kommer leva i huset, och hur många sovrum ni behöver, omdet ska finnas hobbyrum och verkstadsområden med mera. Detta kommer att ha stor påverkan på storleken av huset, storleken på dina rum och antalet sovrum och badrum som behöver byggas.
- Vidarebefordra all denna information till din arkitekt.
- Försök förutse framtida behov, t ex om en partner tillkommer, eller fler barn är på väg.
4. Hjälp arkitekten i designprocessen
När du hjälper till med att designa ditt eget hem, applicera ett praktiskt tillvägagångssätt och kommunicera till arkitekten vad du vill beträffande formen och storleken på ditt hem. Om du har en specifik arkitektonisk stil i åtanke, eller vill ha en övergripande estetik för vissa rum, kommunicera detta också.
- Ett bra sätt att hjälpa arkitekten är genom att samla in fotografier av rum som du gillar eller inte gillar. Dessa finns i tidskrifter eller online. Skapa helt enkelt en moodboard.
- Du kanske inte känner till de specifika facktermerna som används inom arkitektur, men genom att ge både positiva och negativa exempel hjälper du arkitekten att designa ditt hus som du vill ha det.