Många bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare funderar just nu över att installera solceller på sina hus. Det är naturligtvis aldrig någon dum idé, men för att få ut så mycket som möjligt är två saker särskilt viktiga:
Dels är det bra om man tittar på solceller som man tycker är snygga. Även om den gamla vanliga designen av solceller fortfarande är bättre än inga solceller alls, föredrar de flesta boenden snygga solceller. Ibland kan utseendet vara en stridsfråga bland de som redan bor i huset, men med de nya panelerna som ser ut som vanliga takpannor brukar det inte vara det minsta svårt att få med alla på tåget.

Man måste också marknadsföra sina snygga solceller. Att de bara sitter där lockar ju inte särskilt många nya boenden, särskilt inte när de knappt syns. Det är viktigt att marknadsföra att snygga solceller är ett medvetet val, och inte bara en tillfällighet. Blir boendekostnaderna lite högre beroende på investeringskostnaden är det särskilt viktigt att förklara fördelarna det för med sig, både ekonomiskt och ifråga om hållbarhet på lång sikt.
När det gäller marknadsföringen kring de ekonomiska aspekterna kan det vara särskilt lämpligt att nämna det statliga investeringsstödet. Stödet kan som högst utgöra 20 % av det investerade beloppet, och kan aldrig uppgå till mer än 1,2 miljoner per solcellssystem. Det kan däremot sökas av både privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar.
Kanske är det lätt att tro att en sådan gräns är ett problem för den som väljer snygga solceller, men så är oftast inte fallet. När 20 % av beloppet uppgår till 1,2 miljoner, är totalsumman fem gånger högre. Det vill säga 6 miljoner. Det får som regel både fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar och enskilda husägare otroligt mycket solceller för.
Att marknadsföringen för solceller med snygg design har slagit väl ut kan man se i statistiken: Under 2017 installerades drygt 5000 nätanslutna solcellsanläggningar. Det ökade det totala antalet solceller med mer än 50 % jämfört med året innan. Framför allt är det de små anläggningarna på upp till 20 kilowatt som dominerar. De utgjorde nämligen ungefär 85 % av det totala antalet anläggningar.
Detta säger antagligen mer om utrymmet för solceller på lägenhetshus än man först tror. Små anläggningar på upp till 20 kilowatt täcker antagligen inte behoven hos sådana hus. Därför ryms säkert många av lägenhetshusens installationer i de övriga 15 %.
Med köp av solceller med bra design och marknadsföring av sina anläggningar finns det med andra ord anledning att tro att det finns mycket kvar att göra ifråga om snygga solceller på lägenhetshus.
Vad är snygga solceller?
Ordet snyggt är väldigt subjektivt, så vad menas egentligen med solceller som är snygga? Faktum är att när många pratar om snygga solceller så pratar de om de monokristallina solcellerna. De monokristallina solcellerna är med svarta i färgen, jämfört med deras polykristallina kusiner som är mer blåskimrande. Fördelen med de monokristallina solcellerna är att de har något högre verkningsgrad, samt att de är mer estetiskt tilltalande. Nackdelen är däremot att de är något dyrare, och ger en lite lägre avkastning per investerad krona. Det är därför upp till var och en som tänkt att investera i solceller att välja vad som prioriteras – maximal avkastning eller ett designmässigt tilltalande tak.